Prijsvraag-Gilbertgaard - Project_Prijsvraag-Gilbertgaard_001_vierkant
Prijsvraag-Gilbertgaard - Project_Prijsvraag-Gilbertgaard_001

In 2019 heeft Ruimte Atelier mee gedaan aan de Veenendaalse Prijsvraag De Gilbertgaard. Deze prijsvraag maakte deel uit van het Gilbertjaar 2019. Gilbert van Schoonbeke was stedebouwer in Antwerpen en was, mogelijk, de grondlegger van Veenendaal. Of hoe het toen heette, Rhenens Veen.

De Gilbertgaard-prijsvraag had tot doel een visie en ontwerp te maken voor:
“Het creëren van een ontmoetingsplaats met een rijke biodiversiteit waarbij stadslandbouw gecombineerd wordt met recreatieve mogelijkheden (wandelpaden e.d.). In dit gebied ontmoet de mens de natuur en leert de betekenis daarvan voor zijn gezondheid en welbevinden (her)ontdekken.”

Prijsvraag-Gilbertgaard - Project_Prijsvraag-Gilbertgaard_002

De visie en het ontwerp van Ruimte Atelier streeft naar het stimuleren van een verschuivende grondhouding van de mensen ten opzichte van de natuur. Dat we van Heerser en vanuit de maakbaarheid van de omgeving, meer toe groeien naar Partner van de natuur en een streven naar balans en harmonie met de natuurlijke omgeving en haar processen. Geven en nemen komt in balans. Juist het verbouwen van ons eten, is hier een schitterende aanleiding voor. Op allerlei plekken, details en schaalniveaus wordt de ontmoeting met de natuur gefaciliteerd.

Prijsvraag-Gilbertgaard - Project_Prijsvraag-Gilbertgaard_004

Deze prijsvraag was een fantastisch middel om het professionele netwerk in Veenendaal te ontmoeten als startend ondernemer, het ontwerpproces als zelfstandige te doorlopen en de springplank te vinden, die het ondernemerschap zo helpt.

Prijsvraag-Gilbertgaard - Project_Prijsvraag-Gilbertgaard_003