Afgelopen week was ik in Friesland. Na jaren op andere prachtige plekken vakantie gevierd te hebben, was ik weer terug. Vroeger hebben we met het gezin prachtige zeiltochten gemaakt over de Friese meren langs mooie dorpjes en kennis gemaakt met de altijd vriendelijke Friezen: Heeg, Langweer en de Wielen, Sneek, Hindeloopen. De namen alleen al, ze geven me een enorm gevoel van ruimte! Ruimte voor inspiratie, voor meegaan met de natuurlijke elementen, goede gesprekken en sprongen in het diepe.

Deze week was niet zomaar een week: het bleek een markering te zijn van een overgang van ruim 11 jaren werken bij Tauw, naar een toekomst waarin ik vanuit mijn eigen onderneming Ruimte Atelier ga werken. Deze verandering in baan, betekent ook een andere manier van leven. En dat is in de basis de reden van deze stap. Ik wil de balans vinden en voor anderen helpen creëren, tussen creatief denken en kritisch denken, tussen weten en onzekerheid, tussen vertrouwen en controle, tussen ruimte en kaders, tussen vragen stellen en antwoorden geven, tussen luisteren en spreken en tussen ik en het geheel. Om vervolgens mensen daarin helpen te navigeren, zodat er prachtige samenwerkingen kunnen ontstaan. En dat ten dienste van het landschap, de wijk, het dorp of de stad!

‘Onze’ ruimtelijke ordening is naast een hoofdzaak, ook een hartzaak. Dus naast de professional, ontmoeten we elkaar vooral als mensen in een altijd veranderend landschap. Dus bedankt Friesland, hallo Ruimte Atelier!

Je kunt mij vinden op plekken waar ruimte én kaders nodig zijn, zowel fysiek als mentaal. Dus, waar ik processen ontwerp en integrale teamsessies faciliteer, waar burgerparticipatie bijdraagt aan waardevolle afwegingen, waar marktvragen op papier opnieuw vorm moeten krijgen, waar ruimtelijke ontwikkelingen ontworpen moeten worden, waar visie nodig is of waar behoefte is aan een lerende community. De rode draad is de open vraag, zodat de creatieve ruimte aangewakkerd wordt en dat ten behoeve van onze fysieke leefomgeving! Zo binnen, zo buiten. Zo buiten, zo binnen.